Een vroege morgen in een wijngaard in Ventenac-Cabardès. Té vroeg voor mijn doen, de vroege ochtend is nooit mijn domein geweest. Sommigen zullen het een ochtendhumeur noemen, ik noem het een structurele koude start. Olivier Ramé, eigenaar en wijnmaker van Maison Ventenac in de Cabardès heeft aan het begrip ochtendhumeur geen enkele boodschap. Ik verdenk hem ervan het begrip niet eens te kennen. Deze ochtend zeker niet, want als een onafgebroken ratelend machinegeweer vuurt hij de woorden op mijn collega en mij af. Lachend en met veel wilde armgebaren praat hij vol passie over zíjn passie: de wijngaarden van Cabardés, zijn druiven en de bijbehorende wijnen.

Tempo

Geen tijd om te dralen. Met een paar grote passen beent Ramé weg richting de volgende wijngaard, onderwijl vrolijk doorratelend, en hij gebaart ons hem te volgen. Wij moeten vaart maken om hem bij te houden, want hij heeft er behoorlijk de pas in, maar gelukkig zijn we al gewaarschuwd. De avond ervoor nodigde Ramé ons uit om een hapje te eten in Carcassonne. De toerist in ons moet er nog maar eens terugkomen, want we liepen in gestrekte draf in en uit dit, volgens de overlevering, prachtige stukje Unesco erfgoed. Door het ziedende tempo hebben we er maar weinig van meegekregen.

 

Bezinning

Olivier-Rame-ventenac-2Wakker worden en instappen, want Ramé zit alweer in zijn auto om naar de volgende wijngaard te rijden. Nu ja, rijden, hij beheerst de wereldberoemde Franse rijstijl tot in de puntjes. Er bestaat geen links of rechts: je kunt de gehele breedte van een weg gebruiken en je moet vooral niet te lang op een weg zijn, dus plankgas is het devies. Onderwijl praat hij gewoon door met de bijbehorende armgebaren. Hup, auto uit en de wijngaard weer in waar Ramé al uitbundig in de bodem staat te wroeten en de karakteristieke kalkgrond van de betere wijngaarden van de streek laat zien en uitlegt dat dit de finesse van de wijn ten goede komt, maar dat gaan we straks nog proeven. Dan lijkt een zeldzaam moment van rust hem te overvallen. Hij wijst ons op het uitzicht vanuit zijn favoriete wijngaard, want daarin bevinden we ons. De Pyreneeën doemen op met vers besneeuwde bergtoppen. Werkelijk adembenemend. Ramé is zowaar een momentje stil en het lijkt alsof hij een traantje wegpinkt bij het zien van zoveel natuurschoon. Voordat we hem daar daadwerkelijk op kunnen betrappen zitten we alweer in de auto op weg naar de wijnkelder.

Puur

Kwaliteit en pure liefde voor wijn is wat de wijnkelder uitstraalt. Elke Euro die verdiend wordt, stroomt terug naar de wijngaarden en de voorzieningen in de wijnkelder.

Ramé legt uit dat het zijn intentie niet is om snel rijk te worden, maar dat hij het als zijn plicht ziet om de beste wijnen van de streek te maken. Dat lukt je alleen als je constant investeert in wijngaarden, wijnkelder en de mensen waarmee je samenwerkt en daarnaast moet je openstaan voor de nieuwste innovaties op het gebied van wijnbouw. Tegelijkertijd moet je nooit de traditie van de streek uit het oog verliezen, maar deze moet niet verstikkend werken, aldus Ramé.

De wijnstreek Cabardès is het overgangsgebied nabij Carcassonne waar de klimaten van de Midi en de Bordeaux elkaar ontmoeten. Een klimatologische smeltkroes. Het gebied is gezegend met Zuid-Franse zon en warmte, terwijl koele winden van de Atlantische Oceaan deze temperen. Druiven rijpen hier zeer geleidelijk, wat een belangrijke kwaliteitsfactor is voor Cabardès wijnen. De blend bestaat uit minimaal 40% mediterrane- en 40%  ‘Bordeaux’ druivensoorten. Château Ventenac La Réserve de Jeanne bijvoorbeeld is een blend van 40% syrah – 40% cabernet franc – 20% merlot. Ramé heeft een duidelijke mening over wijn: Wijn is om te drinken en moet zo puur mogelijk smaken. Geen overdreven houtgebruik of extractie, maar het fruit moet domineren in rijkgeschakeerde wijnen en het karakter van de streek is het DNA van de wijn.

Geen concessies

Als iemand zo aanstekelijk gepassioneerd is over zijn wijnen, dan kunnen deze bijna niet tegenvallen en dat doen ze dan ook niet. Integendeel. Van de IGP instapserie tot aan de wijnen met AOP Cabardès herken je de smaak, pure klasse en passie van deze bevlogen wijnmaker. Het zijn loepzuivere, verfijnde wijnen die intensiteit en kracht koppelen aan souplesse en pure smaken. De wijnen zijn recht voor zijn raap en zonder concessies, net als de wijnmaker. Een man naar mijn hart en in tijden heb ik dan ook niet zo’n inspirerend bezoek gebracht aan een wijnbedrijf. Ramé is een sympathieke wijnheld en een vat vol energie waar geen ochtendhumeur tegen bestand is. Ook mijn hardnekkige variant niet.