Tabalí

Een proeverij…

Tabalí

_houten_vruchtbaarheidsbeeld_vermoedelijk_een_halffiguur_tmnr_2829-8Het zal ergens aan het begin van de jaren negentig geweest zijn. Op jacht naar een cultureel en maatschappelijk verantwoord cadeau voor mijn moeder snuffelde ik wat rond in de plaatselijke wereldwinkel. Iedereen gaat wel door zo’n fase in zijn leven. Uiteindelijk stond ik de afweging te maken tussen een vruchtbaarheidsbeeldje, in mijn linkerhand, van wel zéér primitief houtsnijwerk waarin vaag de kenmerken van een verloren gewaande stam uit Burkina Faso te herkennen waren en een schamel versierde kralenketting in mijn rechterhand waar straatarme Tibetaanse monniken hun hele ziel en zaligheid in hadden gestoken.

Helaas ontbeerde het de monniken aan één ding: talent. Je wilt uiteindelijk het beste voor je moeder, dus een keuze maken viel niet mee. Mijn gedachten en blik dwaalden af. Zou ze dit wel leuk vinden? Toch maar weer die parfum? In mijn dwaaltocht viel mijn blik op de onderste regionen van de houten schappen en daar stonden flessen wijn.
Wijn in de wereldwinkel? De redding was nabij, want: wijn & moeder = 🙂

Budget
Als jong volwassene had ik al een bovenmatige interesse in het fenomeen wijn. Ik begon me er steeds meer in te verdiepen, alleen liep het beschikbare budget niet in de pas met de onbegrensde ambities. De portemonnee veroordeelde mij tot het, ahum, lagere segment. De kwaliteit viel niet altijd mee, maar het enthousiasme werd er niet minder door. De blik was omhoog gericht. Vanuit het dal, waar het soms aangenaam toeven was, kon de weg naar boven worden ingezet. Onderaan beginnen dus.

Niets dan het beste
In de schappen van de wereldwinkel stond tot mijn stomme verbazing een bescheiden collectie wijnen uit Chili. Chili? Destijds had ik geen idee dat in dit land wijnen geproduceerd werden. Ik kon het dan ook bijna niet geloven, maar het was toch echt zo en budgettair was dit ook prima te verantwoorden. Je wilt uiteindelijk alleen het beste voor je moeder, dus het houtsnij- en monnikenwerk werd snel weer in de schappen gemoffeld. Ik liet wat flessen wijn inpakken in chloorvrij en rijkelijk gedecoreerd cadeaupapier uit China, uiteraard het culturele en maatschappelijke aspect hierbij niet uit het oog verliezend. Moeder zou zeker blij zijn, want een liefhebber van wijn. Ondergetekende ook blij, want ik liet ook wat studiemateriaal inpakken om thuis te onderwerpen aan een organoleptisch onderzoek.

Liefde
De wijnen bleken heerlijk, tot mijn niet geringe verbazing. De zuiverste merlot en cabernet sauvignon die ik tot dan geproefd had en wat vooral opviel was het heerlijk fruitige en opbeurende karakter van deze wijnen. Eerlijke wijnen zonder nare trekjes waarbij in de geur en smaak alle soorten rood fruit die ik maar kon bedenken ruimschoots aanwezig bleken te zijn. Liefde op het eerste gezicht en tot op de dag van vandaag hebben wijnen uit Chili me nooit bedrogen. Klaarblijkelijk is de liefde wederzijds.

Ondanks mijn voorliefde voor Chileense wijnen leek het er een tijdje op dat het niveau stagneerde, noem het kabbelen, en het is algemeen bekend dat dit funest is voor de liefde. Haarscheurtjes in onze relatie dreigden. Goed, men produceerde nog steeds over de gehele breedte, in het geval van Chili spreekt men overigens eerder over de lengte, prima wijnen, maar het mocht allemaal wel een tikje spannender.

De laatste jaren is de liefde weer opgebloeid. Wijnboeren in Chili richten zich nog meer op kwaliteit dan voorheen en, belangrijker nog, men bestudeert steeds beter waar men welke druivensoorten aanplant. Daarnaast is de wijnbouw uitgebreid naar nieuwe wijngebieden en meer en meer komen hier spannende wijnen van uitmuntende kwaliteit vandaan. Valle del Limarí is hiervan een uitstekend voorbeeld. Valle del Limarí is gezegend met ideale omstandigheden voor wijnbouw; een klimaat wat een langzame maar gestage rijping bevordert en een hoge dosis kalk in de grond. De wijnen zijn intens, rijp, maar worden nooit log of zwaar door behoud van zuren. Cees van Casteren(MW) schreef er in zijn in 2006 verschenen boek Paradiso – De nieuwe wijnen van Chili – al het volgende over: Het is beslist een gebied om in de gaten te houden!

Proeverij
Onlangs was ik in de gelukkige omstandigheid om met de oude vertrouwde proefclub een tiental wijnen te proeven van het wijnhuis Tabali. Het werd een gedenkwaardig avondje. Wat een wijnen! En wat laten deze wijnen zien waartoe de wijnmakers in Chili tegenwoordig allemaal in staat zijn. Het volgende cadeautje voor moeder laat zich raden…

Tabali Reserva sauvignon blanc

Sauvignon blanc uit het boekje. Loepzuiver met een mooie zuurgraad, citrus en passievrucht in geur en
smaak. Opwekkende wijn. Lekker vooral.

Tabali Reserva viognier

Duidelijk viognier, bloemig karakter, abrikoos, rijk, maar ragfijne zuren en een klein bittertje geven
spanning en diepte aan de wijn. Uitmuntende prijs/kwaliteitverhouding.

Tabali Reserva Especial chardonnay

Chardonnay 10 maanden gerijpt ‘sur lie’ op nieuw Frans eiken, wat subtiel terug te proeven is. Te
vergelijken met wijnen uit Zuid Bourgogne (Pouilly Fuissé), maar dan subtieler, fijner. Heerlijk glas.

Talinay sauvignon blanc

Sauvignon blanc! Jonge geitenkaas erbij. Niets meer aan doen. Sublieme wijn.

Tabali Reserva carmenère

Strak omlijnde pinot noir, kruidig, kers, delicaat, maar ook krachtig. Goede waar voor het geld.

Tabali Reserva syrah

Syrah in optima forma. Kruiden, peper, kersen, pruimen. Jong en nog wat onstuimig, maar met een
opbeurend karakter.

Tabali Reserva Especial pinot noir

Vreemde eend in de bijt, want uit Cachapoal Valley, maar van eigen wijngaarden. Karaktervol,
kruidnagel, donkerrood fruit, chocolade, complex en krachtig.

Tabali Especial Blend

Formidabele blend (syrah 74% merlot 14% cabernet sauvignon 12%) die vraagt om stevige gerechten. Elegant, rijp, dik sap, bulkend van zwart fruit.
Mondvullend met fluweelzachte tannines. Klassewijn.

Talinay pinot noir

Pure reclame voor pinot noir, met de nadruk op puur. Tegelijk rijk en fris, krachtig en verfijnd.

Tabali Payen – 100% syrah

Paradepaardje van Tabali en zijn wijnmaker. Syrah in de meest pure vorm. De wijn beschrijven is hem
tekortdoen. Een belevenis.