Ik ga een bekentenis afleggen. “Guilty as charged”, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Soms moet je gewoon voor je standpunten staan, ook als zogenaamd serieus wijnliefhebber, dus bij deze beken ik volmondig: ik ben fan van Beaujolais! Niet alleen van het prachtige gebied, maar ook van de wijnen. Ter verdediging wil ik aanvoeren dat ik geen fan ben van de inferieure wijnen die er, ik geef het toe, ook vandaan komen, maar de wijnboeren in deze streek mikken meer en meer op kwaliteit en maken wijnen waar je simpelweg gelukkig van wordt.
Meer dan lekker
Ik word vaak meewarig aangekeken als ik mensen vertel dat ik graag wijnen uit de Beaujolais drink. Serieuze liefhebbers nemen mij direct niet meer serieus en denken dat de wijn mij letterlijk naar het hoofd is gestegen en daar zijn vernietigende werk gedaan heeft. “Beaujolais Nouveau is toch niet lekker”, hoor ik dan. Beaujolais Nouveau vaak niet inderdaad, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Buiten deze imago bedervende wijn zijn er de generieke Beaujolais en de Beaujolais Villages wijnen die wél lekker zijn en zelfs meer dan dat. En daarnaast zijn er de 10 befaamde Cru du Beaujolais die naar mijn mening elke wijnliefhebber, serieus of niet, zouden moeten aanspreken.
Verleiding
Waarom zijn Beaujolais wijnen dan zo aansprekend? Beaujolais wijnen zijn niet gemaakt om jarenlang in sombere stoffige kelders te liggen wachten op het moment dat ze, hopelijk, op dronk zijn. Wars van pretenties zijn ze gewoon gemaakt om te drinken en er van te genieten, bij elke passende gelegenheid. Het zijn geen opscheppers, maar charmeurs die licht gekoeld het best tot hun recht komen. Laat u gewoon eens schaamteloos verleiden door de uitbundige fruitigheid en frivoliteit waarvoor de plaatselijke gamay druif zorgt. Of laat één van de 10 Cru du Beaujolais u eens verrassen door het feit dat ze culinair breed inzetbaar zijn. Van picknick tot diner begeleiden ze vele gerechten, waarbij ze nooit opdringerig aanwezig zijn maar succes verzekeren.
Romanèche-Thorins
Nog niet overtuigd? Boek een paar nachtjes in één van de vele chambre d’hôtes in deze streek, als tussenstop naar het zuiden. Verken het prachtig glooiende landschap en breng een bezoek aan Le Hameau du Vin van pionier Georges Duboeuf in Romanèche-Thorins, waar de geschiedenis van de Beaujolais tot leven komt én proef zijn prachtige wijnen. Schuif ’s middags aan voor een heerlijke lunch op het terras van een van de talrijke restaurants die de streek telt en bestel een cocq-au-vin met de plaatselijke Cru du Beaujolais. U zult beseffen dat het leven soms perfect kan zijn.
Twee wijnen van Georges Duboeuf uit ons assortiment zijn persoonlijke favorieten, waaronder Beaujolais Blanc(!). Van harte aanbevolen.
Wellicht de bekendste Cru du Beaujolais. Georges Duboeuf laat met zijn Fleurie ‘Selection Fleurs’ zien wat voor heerlijke delicate wijnen er in deze streek gemaakt kunnen worden van de gamay druif. In zowel geur en smaak barstensvol tonen van rozen, violen en klein rood zomerfruit, maar met voldoende structuur om een heerlijke lunch of diner te begeleiden. Licht gekoeld is deze Fleurie helemaal klaar voor de zomer.
Een bijna vergeten wijn die steeds meer aan populariteit wint onder sommeliers en dat is volkomen terecht. Gemaakt van de chardonnay druif, volledig in de stijl van de Beaujolais: frivool, licht verteerbaar en bovenal gewoon erg lekker. Verrukkelijk als aperitief.